Energianvändning

Inom EU är tvättmaskiner energimärkta enligt en ska från A till G, där A är bäst. A+ och A++ förekommer också, men dessa har introducerats av tillverkarna själva och förekommer bara i marknadsföringen. Tvättmaskiner har dock blivit betydligt energieffektivare de senaste åren, de förbrukar idag bara hälften så mycket energi som för tio år sedan. Om man har en gammal tvättmaskin kan det därför vara lönsamt att byta ut den mot en ny.

Kostnad för tvätt o tork
Källa: Vattenfall.se

Det räcker dock inte med att titta på energimärkningen. Torkning är det mest energikrävande momentet i tvättningen. Torktumlare kan dra fyra gånger mer än en tvättmaskin, torkskåp ännu mer. Man bör därför välja en tvättmaskin med bra centrifug för att få bort så mycket vatten som möjligt. Helst bör den klara minst 1 200 varv per minut. Om du har möjlighet bör du sedan låta plaggen lufttorka i stället för att använda torktumlare eller torkskåp.

Här är några andra saker du bör tänka på för att hålla nere tvättmaskinens energiförbrukning:

  • När du köper en ny tvättmaskin bör du se till totalkostnaden, inte bara priset på maskinen. Köp inte heller en större tvättmaskin än du behöver.
  • En halvfull tvättmaskin drar nästan lika mycket energi som en full, försök därför att tvätta i en full maskin. De flesta moderna tvättmaskiner har en kapacitet på 8 kg. Använd badrumsvågen för att väga tvätten.
  • Tvätta på 40 grader i stället för 60 grader om tvätten inte är för smutsig. Tvätten blir klar snabbare, och energiförbrukningen halveras.
  • Jämför elpriser regelbundet. Elpriser.nu hjälper dig hitta det bästa elavtalet just nu.

Använd tvättmaskinens sparprogram om det finns.